ma 1.8

Kuudes kaivauspäivä maanantai 1.8.

Historianopettaja Vesa Hänninen rakkaan kesäharrastuksen lumossa, varsinkin kun multa haisee hyvälle ja sää suosii tänäänkin. Häntä kiinnostaa erityisesti Suomen historia ja sen varhaisimmat vaiheet eli esihistoria. Hän toteaa, että näissä hommissa on vaikea erottaa työtä ja harrastusta toisistaan ja ne lomittuvat toisiinsa. Esimerkiksi hänen oppilaansa ovat olleet joskus mukana kaivauksilla ja hän vie diakuvia luokkaan opetusmateriaaliksi.
Päivän hienoin löytö on pala vanhinta kampakeramiikkaa, ja vieläpä harvinainen astian reunapala. Koristekuopat näkyvät kuvassakin juuri ja juuri. Raija Rinne-Ingbergillä kävi uskomaton tuuri, kun se osui hänen ruutuunsa.
Astian pala löytyi etummaisen neliön oikeassa takakulmassa näkyvästä ”reiästä”.
Arkeologi Jouko Pukkila tarkastelee kappaletta. Ensireaktio kuului seuraavasti: ”Kato, reunapalanen.”
Lukiolainen Henna Saarinen työn touhussa. Kaikille päiville osallistuneista kaivajista nuorin. Esihistoria kiinnostaa sen myyttisyyden takia, sillä kaikesta mitä löydetään, tehdään vahva tulkinta ja varmaa faktaa ei ole. Kipinän Henna sai aikoinaan kun hänen tätinsä pyysi häntä mukaan kaivauksille. Kokemusta on viime vuodelta kun hän kävi kolme päivää Kiskon kaivauksilla.

Tunnelmia toimitti Hanna-Mari & Jere Kupari